dinsdag 3 februari 2009

Bolivië, armste land van Zuid-Amerika

Hellooooooooooooooooooow,



Na onze tweedaagse op het hoogst bevaarbare meer ter wereld staken we zonder problemen de grens Peru-Bolivië over en kwamen later op de dag aan in La Paz, de hoogste hoofdstad ter wereld. De overnachting op het Titikakameer was leuk, maar eerder toeristisch. We sliepen bij een lokale familie en 's avonds stond er een avondje 'Inca-disco' op het programma, voor alle foto's zie volgende link : http://www.facebook.com/album.php?aid=75205&l=c5fa3&id=638651554 , aangevuld met wat commentaar...

Het aankomen in La Paz was indrukwekkend aangezien we vanuit de hogergelegen voorstad 'El Alto' (van waaruit we een fenomenaal zicht hadden op de stad) de hoofdstad indoken.

La Paz is een heerlijke, authentieke stad van waaruit je schitterende tochten kunt maken in de bergen of de 'most dangerous road in the world' kunt afdalen met mountainbike...
Wat maakt Bolivië nu zo'n uitzonderlijke plaats? Het is de hoogste en meest geïsoleerde natie in het zuidelijke halfrond en het bevat zowel de koudste, warmste, windigste,... plaatsen ter wereld. Dus woestijnen, jungle, besneeuwde bergtoppen, zoutvlakten,... zijn allemaal in Bolivië aan te treffen. Hoewel Bolivië het armste land van Zuid-Amerika is, is het enorm rijk aan natuurlijke grondstoffen en heeft het meer dan 60% 'indigenous people' (inheemse, oorspronkelijke bewoners = inboorlingen) met meer dan 30 verschillende etnische groepen.

Bolivië heeft alles, behalve stranden...


Terwijl we ons nu al op Argentijnse bodem bevinden, onder de steenbokskeerkring, eerst even een overzicht van al het geks dat we deden en meemaakten in Bolivië!!


* 'The world's most dangerous road' afgedaald met de moutainbike : 64 km lang, afgedaald in drie uur, ongeveer 20 minuten actief op de trappers staan, de rest was jezelf naar beneden laten glijden, vanop een hoogte van 4700 meter tot op 1200 meter. Vriezend op het hoogste punt en een slordige 30 ºC op het laagste punt. Een gemiddelde van 26 voertuigen per jaar vliegt er over de rand van het 'bergpad' in de diepte, vandaar krijgt het deze fijne titel. De laatste jaren is er echter zwaar werk gemaakt van een alternatieve weg aan de andere kant van de vallei en sindsdien rijden slechts enkele zotte chauffeurs nog de berg op of af, terwijl er elke dag tientallen toeristen de route afdalen per mountainbike. De route is gemiddeld slechts 3.2m breed en uiteraard niet geasfalteerd. Als je over de rand gaat mag je er vrij zeker van zijn dat het met je gedaan is aangezien langs 80% van de weg een vrije val van 400meter zou volgen... Foto's te bezichtigen : http://www.facebook.com/album.php?aid=76798&l=1e86c&id=638651554

* Een bezoek aan Potosi, mijnstad in het zuiden van Bolivia, dat in de 17e eeuw kon concurreren met steden als Londen en Parijs door zijn 'Rijke Berg' (Cerro Rico). Deze berg wordt al eeuwenlang 'gepirateerd' door honderden mensen en wij zelf zijn ook een kijkje gaan nemen binnenin!! Geschifte taferelen en indrukwekkende werkomstandigheden, foto's op bovenste link!


* De grootste zoutvlakte ter wereld (12.103 vierkante km, meer dan 1/3 van België), in het zuiden van Bolivië, de 'Salar de Uyuni' één van werelds meest indrukwekkende zichten op een hoogte van 3653 meter. Wanneer de zoutvlakte droog is, is het een verblindende massa wit, vergelijkbaar met een gigantische sneeuwmassa, maar dan uiteraard van een ander kaliber. En we hadden geluk om de zoutvlakte op zo'n dag aan te treffen... Binnenkort hierover foto's op facebook!!

* Een bezoek aan San Pedro-gevangenis in La Paz, één van de weinige gevangenissen ter wereld die binnenin niet bewaakt wordt door bewakers maar door de gevangenen zelf, uiteraard kwamen we enkel in het meest elite-deel van de gevangenis...

Voila, dit is een greep uit de activiteiten van de voorbije weken. Ondertussen bevinden we ons al in Salta in Noord-Argentinië en hebben we morgen een leuke bustrip van 25 uur naar Puerto Iguazu op het programma om ginder de fantastische watervallen te gaan spotten! Meer hierover snel!

Groeten, Joa

1 opmerking:

Elke zei

Die world's most dangerous road...Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr